Alamat Baru Kami

Alamat Baru Kami

Klik di FOTO

Tuesday, May 13, 2008

Jangan termakan gimik Umno mengenai ketuanan Melayu

Petikan Harakahdaily
SIMPANG EMPAT, 12 Mei - Orang ramai tidak perlu bimbang dengan istilah "Ketuanan Melayu" yang dicipta oleh pihak Umno kerana ia suatu konsep yang tidak logik dan tiada dalam perlembagaan.


Pengerusi Kelab Penyokong PAS Perlis, Khoo Yang Chong berkata demikian dalam ceramahnya di Markas PAS Simpang Empat dekat sini baru-baru ini.


"Hak keistimewaan orang Melayu dan Orang Asli Sabah-Sarawak sudah termaktub dalam perlembagaan negara. Jika adanya ketuanan Melayu, bagaimana dengan bangsa yang lain? Adakah mereka hamba atau abdi? Ini adalah satu istilah yang tidak logik dan tak masuk akal.


"Hak orang Melayu sudah terjamin dalam perlembagaan seperti kemasukan ke Universiti, hak mendapat pekerjaan dalam sektor awam, permit perniagaan, bahasa Melayu dan kuasa Raja-raja Melayu. Semua ini tidak boleh diusik," kata beliau yang lebih dikenali sebagai Cikgu Khoo.


Cikgu Khoo menegaskan bahawa sebarang pindaan ke atas perkara-perkara yang membabitkan hak-hak orang Melayu ini perlu mendapat sokongan 2/3 undi di Parlimen dan harus dipersembahkan kepada Raja-raja Melayu sebelum diluluskan.


Justeru katanya, rakyat khususnya orang Melayu tidak perlu bimbang dengan konsep "Ketuanan Melayu" yang cuba dimainkan oleh Umno.


"Pihak Umno atau BN tak boleh pinda dengan mudah hak-hak ini melainkan mendapat kelulusan 2/3 di Parlimen dengan dipersetujui Raja-raja Melayu," jelasnya.


Selain itu, beliau turut mengingatkan pihak Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang banyak menyertai forum berkaitan Ketuanan Melayu agar tidak terikut-ikut dengan rentak yang dimainkan oleh Umno.


"NGO ini janganlah pula jadi kuda tunggangan Umno dengan mengikut mereka secara membuta tuli. Bagaimana boleh dikatakan orang Melayu tergugat selepas pilihan raya umum yang lepas sedangkan suara orang-orang Melayu secara keseluruhannya adalah lebih kuat berbanding yang lain di parlimen?"Ini semua adalah gimik Umno untuk menipu rakyat Melayu di kampung-kampung agar terus menyokong mereka," katanya lagi.

No comments: