Alamat Baru Kami

Alamat Baru Kami

Klik di FOTO

Monday, April 13, 2009

Md Isa 'produk haram' Umno, kata Hashim


Malaysiakini melaporkan Ketua Penerangan Umno Perlis, Datuk Hashim Suboh menyatakan Datuk Seri Shahidan Kassim sepatutnya menjadi menteri besar kerana beliau dilantik sebagai pengerusi perhubungan Umno Perlis.

Sambil menyifatkan Datuk Seri Dr Md Isa Sabu sebagai "produk haram" tradisi Umno, Hashim berkata, menteri besar itu harus melihat sejarah Umno di mana pengerusi perhubungan negeri, selalunya dilantik memegang jawatan tersebut.

"Salah faham oleh Md Isa. Pengerusi perhubungan sepatutnya jadi MB.

"Amalan dalam parti Umno, jawatan MB diserahkan kepada pengerusi perhubungan negeri. (Md Isa dilantik) MB masuk jalan bagaimana?” kata Hashim, mengulas kenyataan Md Isa yang mahu menteri besar turut dilantik sebagai pengerusi perhubungan bagi memudahkan penyelarasan.

"Beliau jadi MB bukan mengikut norma dan sistem dalam Umno. Dia adalah 'produk haram' dalam sistem parti.

"Md Isa tak ada merit untuk cakap (soal ini) kerana dia langgar sistem dan peraturan parti," tambah Hashim.

Md Isa berkata demikian semalam sebagai mengulas cadangan Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam yang mahukan jawatan pengerusi perhubungan Umno negeri dikembalikan kepada menteri besar.


Peneraju Umno negeri

Md Isa dilaporkan berkata, sewajarnya pentadbiran dan politik berada di bawah satu kepimpinan di peringkat negeri.

Menurut Md Isa lagi, jika menteri besar atau ketua menteri tidak dilantik sebagai pengerusi badan perhubungan Umno, sudah pasti penyelarasan sukar dilakukan dalam hal-hal pentadbiran berkaitan politik.

"Terpulang kepada presiden Umno untuk menentukan siapa yang akan dilantiknya sebagai peneraju Umno di negeri ini," Md Isa dipetik berkata.

Hashim berkata lagi, Md Isa menjadi menteri besar kerana lapan ADUN BN negeri itu – daripada 15 wakil rakyat - membuat keputusan yang bercanggah dengan keputusan parti yang mahukan Shahidan meneruskan jawatannya sebagai menteri besar selepas pilihanraya umum Mac tahun lalu.

Sambil menyifatkan kenyataan Md Isa itu sebagai "amat pelik" dan "memutar belit sejarah", Hashim berkata, kenyataan menteri besar itu juga bercanggah dengan hasrat Umno untuk melakukan transformasi.

"Md Isa perlu berhenti bercakap perkara tersebut, kerana kenyataan tersebut bercanggah dalam era tranformasi dalam Umno," katanya.

'Tumpu pada tugas'

Beliau menasihatkan ADUN Bintong itu menumpukan tugas beliau untuk memajukan Perlis, di samping berlapang dada dengan mengiktiraf jasa Shahidan sewaktu memegang jawatan tersebut.

"Tak perlu bergaduh. Sepatutnya beliau tarik (pemimpin Umno negeri) bekerja bersama-sama, bukan bertindak meminggir dan menyisihkan orang yang dilihat rapat dengan Shahidan," katanya.

Walaupun lebih setahun sebagai menteri besar Perlis, Md Isa belum lagi dilantik pengerusi badan perhubungan Umno seperti tradisi di negeri-negeri lain.

Md Isa dan Shahidan terperangkap dalam perang politik susulan keputusan mengejut istana Arau membelakangkan bekas menteri besar itu selepas BN menguasai kembali Perlis, Mac tahun lepas.

Gejala yang sama berlaku di Terengganu apabila istana mengangkat Datuk Ahmad Said bagi menggantikan Datuk Seri Idris Jusoh.

Bagaimanapun Idris melepaskan jawatan pengerusi badan perhubungan Umno kepada Ahmad tidak lama selepas itu.

Terkini dari Dewan Undangan Negeri Perlis

Sidang Dun Perlis pagi tadi menyaksikan Shahidan sekali lagi menguasai suasana dewan dengan berucap lebih sejam.

Dalam ucapannya beliau seperti biasa melalut tentang apa yang pernah dibuatnya dahulu.

Beliau juga menyuarakan ketidakpuasan hati tentang beberapa perkara termasuk kepada Setiausaha Kerajaan Negeri dan perlantikan JKKK baru.

Selain menghentam dua orang wakil PAS di DUN Perlis, beliau hanya membangkitkan perkara-perkara lama yang menjelekkan orang-ramai yang hadir termasuk di kalangan Ahli Dewan sendiri.

Pada awal ucapannya, beliau turut bertelagah dengan Adun Santan yang juga Exco Kerajaan Negeri, Sabry Ahmad....

Apapun bila ditanya oleh Adun PAS dari Simpang Empat, Rus'sele Eizan tentang samada beliau bersedia bersetuju jawatan Pengerusi Perhubungan Umno diserahkan kepada Md Isa, Shahidan berkata beliau tidak kisah....

Laporan lanjut menyusul .........

2 comments:

pemerhati sepi said...

Nampak sangat UMNO Perlis nih menderhaka kepada raja.. kerana raja perlis yang pilih md Isa nih..
kata orang pandai.. diri sendiri tak nampak UMNO ni.. kenyataan shahidan nih dengan jelas menyindir pilahan sultan negerinya sendiri..

bukit teluk sera said...

salam tuan blog.

agaknya itulah sebab Nabi tak galak kita cakap banyak sangat.

banyak cakap, banyaklah salahnya. banyak salah, banyaklah dosanya. banyak dosa .. ke mana perginya ?