Alamat Baru Kami

Alamat Baru Kami

Klik di FOTO

Friday, February 20, 2009

Kemelut di Perak : Apa kata YB Kulim....Salam 2 all.

Nampak gaya krisis besar akan melanda Perak tidak lama lagi.

Jawatankuasa Hak & Keistimewaan Dewan Undangan Negeri Perak melalui Speaker YB Sivakumar mengumumkan sebentar tadi bahawa YB Dato' Zambry Kadir digantung keahlian Dewan selama 18 bulan dan 6 ADUN Be End digantung 12 bulan.

Ini bermakna jika DUN Perak dipanggil bersidang, Be End akan hanya ada 21 ADUN ditambah 1 ADUN Bebas (x DAP) menjadi 23 sahaja. Dua lagi ADUN Bebas (x PKR) tidak boleh menyertai Dewan kerana Speaker telah mengumumkan perletakan jawatan mereka sebelum mereka melompat. Sedangkan disebelah Pakatan Rakyat, ada 28 ADUN yang masih kekal.

Ini bermakna jika DUN Perak dipanggil bersidang, sudah hampir pasti YAB Dato Seri Nizar akan mendapat undi majoriti dan berhak membentuk Kerajaan Negeri.

Sudah tentu Be End tidak akan membenarkan perkara ini berlaku. Dan Speaker pula tidak boleh memanggil DUN bersidang sekiranya Sultan tidak perkenan.

Ini bermakna keadaan sudah jem giler.

Mengikut undang-undang, kalau DUN tidak bersidang untuk 6 bulan berturut-turut, maka DUN tersebut adalah dianggap bubar secara automatik.

Melihat keadaan di Perak, bermakna ada kemungkinan besar sekitar bulan Ogos atau September 2009 kita mungkin menyaksikan pilihanraya bagi keseluruhan DUN Negeri Perak.

Atas dasar itu, saya menyeru ke bawah Duli Tuanku Sultan Perak, demi kepentingan rakyat Perak, supaya membubarkan Dewan Undangan Negeri Perak segera..kerana Tuanku suka tak suka, menjelang September 2009, DUN Perak mesti dibubarkan.

Jadi yop..tukar yop tukar.. ;)

No comments: