Alamat Baru Kami

Alamat Baru Kami

Klik di FOTO

Sunday, August 19, 2007

Shahidan bakal hilang jawatan selepas Pilihan Raya Umum?

KANGAR, 14 Ogos - Pengaruh Menteri Besar Perlis, Dato' Seri Shahidan Kassim sudah mula berkurangan khususnya dari golongan pertengahan yang termasuk di kalangan ahli dan kepimpinan Umno sendiri.

Baru-baru ini dilaporkan, Shahidan telah tersenarai sebagai antara Menteri Besar yang bakal digantikan pada pilihan raya umum akan datang.

Dalam ruangan undian online di lamanweb AnakPerlis.com pula, Shahidan ternyata ditolak sebahagian besar para responden yang telah mengundi.

Dalam undian yang bertajuk "Setujukah anda jika Shahidan terus menjadi MB Perlis" itu lebih 70 peratus daripada 214 orang responden mengatakan tidak bersetuju dan hanya lebih 29 peratus yang bersetuju.

Dalam ruangan forum di web yang sama, beberapa topik berkaitan dibincangkan oleh para pengunjung seperti "Siapa Yang Layak Ganti Shahidan?", "Berapa lama lagi Shahidan boleh bertahan?" dan "Perubahan politik di Perlis".

Turut dibincangkan ialah beberapa nama tokoh politik yang disebut-sebut bakal menggantikan Shahidan sebagai Menteri besar.

Ternyata forum ini memberi ruang yang luas untuk orang ramai menyuarakan pendapat masing-masing tanpa mengira fahaman politik.

Komen-komen yang diberikan pula berdasarkan senario yang berkisar sekitar perkembangan politik semasa di negeri ini khususnya dan di seluruh negara amnya.

Mengulas perkara ini, Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Perlis, Ustaz Ahmad Adnan Fadzil berkata, senario ini sebagai satu gelombang perubahan yang bakal melanda dalam perkembangan politik di Perlis.

Katanya, bukan pihak pembangkang sahaja yag menyuarakan ketidakpuasan hati terhadap Shahidan malahan di kalangan orang Umno sendiri pun begitu.

"Dia (Shahidan) nampak macam dah hilang fokus terhadap pentadbiran di negeri ini. Kadang-kadang dia suka bangkitkan benda kecil seperti perkara remeh-temeh tentang agama sedangkan banyak lagi benda besar yang perlu diambil perhatian,"katanya.

Tambahnya, sikap Shahidan yang hanya suka menunjuk-nunjuk atau mengungkit-ungkit tentang kebaikan atau sumbangan yang diberinya menjadikan orang ramai semakin jelik dengannya.

"Rakyat juga melihat bagaimana banyak projek di negeri ini yang terbengkalai dan membazir, kilang-kilang sudah banyak yang menutup operasi dan banyak projek hanya diberikan kepada kroni beliau.Orang ramai sudah mula hilang keyakinan kepadanya," ujarnya.

Sementara itu, Ketua Penerangan PAS Perlis, Hairy Hashim melihat hasil undian yang dijalankan oleh lawan web AnakPerlis.com ini sebagai satu penolakan oleh golongan pertengahan.

Katanya, golongan ini yang terdiri dari mereka yang berpendidikan dan terdedah kepada maklumat dari pelbagai sumber mampu melakukan perubahan politik di negeri ini.

"Mereka sudah sedar akan pelagai kepincangan yang berlaku dalam pentadbiran negeri ini. Meskipun sebahagian daripadanya adalah orang Umno sendiri tapi mereka boleh berfikir dan boleh membuat perubahan,"katanya

No comments: