Alamat Baru Kami

Alamat Baru Kami

Klik di FOTO

Wednesday, December 31, 2008

PRK P036 Kuala T'ganu : PAS Perlis hantar 30 petugas bantu jentera pilihan raya

Harakahdaily

KANGAR, 31 Dis (Hrkh) - PAS Perlis akan menghantar kontinjen pertama petugas untuk pilihanraya kecil Parlimen Kuala Terengganu pada 3 Januari akan datang.

Menurut Pengarah Jabatan Pilihanraya Negeri Perlis, Abdul Karim Mat Rejab, kontinjen pertama ini terdiri daripada 30 orang petugas yang akan ditempatkan di UPU Wakaf Beruas dan Merbau Patah dalam Dun Wakaf Mempelam.

"Kita akan menghantar ke sana petugas daripada kawasan-kawasan dan dewan-dewan. Manakala Dewan pemuda pula menghantar seramai 10 orang petugas tetap," jelasnya.

Kontinjen pertama ini akan diketuai oleh Setiausaha PAS Padang Besar, Ustaz Yahya Ahmad sebelum disusuli kontinjen kedua pada 10 Januari akan datang. 

Tuesday, December 30, 2008

Majlis Penyerahan Tauliah Pengurus PASTI Perlis

ARAU - Majlis penyerahan tauliah pengurus Pasti seluruh Perlis diadakan baru-baru ini di Dewan Dato' Fadzil Noor, Balai Islam MADI, Jejawi Dalam dekat sini.

Majlis dihadiri para pengurus Pasti cawangan-cawangan dari seluruh negeri ini. 

Pesuruhjaya PAS Perlis, YB Ustaz Hashim Jasin meluangkan masanya untuk menyampaikan tauliah tersebut.

Turut hadir daalam majlis tersebut ialah Ketua Dewan Pemuda PAS Perlis, Ustaz Ya'akub Abu Seman, guru-guru Pasti serta barisan Exco Dewan Pemuda PAS Perlis.

Dalam ucapannya, Ustaz Hashim melahirkan rasa syukurnya kerana Dewan Pemuda berjaya menguruskan Pasti dengan baik dengan memperkenalkan skim baru bagi pembayaran elaun guru-guru Pasti.

Di samping itu, beliau turut menyeru para guru Pasti untuk sama-sama melibatkan diri dengan porgram parti.

Di samping itu beliau turutmelahirkan rasa terharu serta tahniah kepada para pengurus Pasti cawangan yang sebahagiannya sudah berkhidmat sejak belasan tahun yang lalu.

Wednesday, December 24, 2008

PENGUMUMAN PROGRAM


KULIAH BULANAN PERBANDINGAN AGAMA


TARIKH : 27 DISEMBER 2008

HARI: SABTU

TEMPAT: BALAI ISLAM MADI, JEJAWI DALAM, PERLIS


MUSLIMIN DAN MUSLIMAT DIJEMPUT HADIR

Thursday, December 11, 2008

Ijtimak Korban PAS Perlis

Ijtimak Korban pada tahun ini seperti biasa diadakan pada hari raya kedua di Markas Tarbiyah PAS Perlis, Jejawi Dalam dan sebanyak 11 ekor lembu telah dikorbankan .

Petugas bergotong-royong

Setiausaha Perhubungan PAS Perlis menyerehakan daging kepada peserta Ijtimak Korban

Naib Ketua DPP Perlis, Ustaz Yussaine Yahya

Mengagihkan daging korban

Bahagian memproses tulang

Naib Ketua Dewan Ulamak PAS Perlis Ustaz Salleh Adam menyembelih lembu korban

Timbalan Ketua DPP Perlis, Ustaz Ahmad Adnan Fadzil menyembelih lembu korban

Ustaz Hashim turut menyembelih lembu korban

Thursday, December 04, 2008

LIQA' TARBAWI DPP PERLIS

Lujnah Tarbiah dan Kepimpinan DPP Perlis baru-baru ini menganjurkan Liqa' Tarbawi (Litar '08) bertempat di Dewan Dato' Fadzil Noor, Balai Islam MADI, Jejawi Dalam.

Kertas kerja bertajuk "Tiga Kekuatan Kita" dibentangkan Pengerusi Lajnah yang juga Naib Ketua DPP Perlis, Ustaz Yussaine Yahya.

Dalam pembentangannya, beliau menyentuh tentang tiga asas kekuatan Pemuda dalam perjuangan iaitu Kekuatan Aqidah Islamiyah, Kekuatan Jihad Islamiyah dan Kekuatan Jihad Islami.

Kertas kerja ini kemudiannya diulas oleh Ketua DPP Perlis, Ustaz Ya'akub Abu Seman.

Program dihadiri oleh semua Exco DPP Perlis serta DPP Kawasan-kawasan.
Monday, December 01, 2008

Wukuf Di Arafah Pada Ahad 7 Dis

MEKAH, 1 Dis (Bernama) -- Tarikh Wukuf di padang Arafah di tetapkan pada hari Ahad 7 Dis dan Aidiladha di tanah suci disambut pada Isnin 8 Dis.

Pengumuman tarikh Wukuf dan Aidiladha itu dibuat Majlis Tertinggi Kehakiman Arab Saudi.

Akhbar harian Arab memetik laporan yang disiarkan menerusi Saudi Press Agency (SPA), bahawa Majlis itu dalam kenyataan berkata Sabtu (29 Nov) ialah 1 Zulhijjah, dan tiada hari ke 30 dalam Zulkaedah "kerana majlis tidak menerima sebarang laporan anak bulan kelihatan".

Sementara itu, beratus ribu jemaah berkumpul di bandar suci ini, termasuk lebih 20,000 dari Malaysia yang turut disertai Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Tiada angka rasmi diumum sehingga kini mengenai jumlah keseluruhan jemaah musim ini tetapi dianggar kira-kira tiga juta jemaah akan berkumpul di padang Arafah yang luasnya 10.4 kilometer persegi, kira-kira 22 kilometer dari sini.

Ahmad Zahid yang melawat beberapa penempatan untuk jemaah Malaysia hari ini menasihatkan mereka supaya menjaga kesihatan agar mereka boleh mengerjakan wukuf dengan sempurna, yang merupakan kemuncak ibadat haji.

Pegawai Tabung Haji berkata agensi itu telah membuat persiapan untuk pergerakan secara berperingkat kira-kira 26,000 jemaah Malaysia ke padang Arafah Sabtu ini dengan bas yang diatur oleh agensi haji Arab Saudi, Muassasah.

-- BERNAMA