Alamat Baru Kami

Alamat Baru Kami

Klik di FOTO

Saturday, December 22, 2007

Haron Din kesal PM tiada rasa bersalah tahan rakyat bawah ISA

Petikan Harakahdaily
ARAU - Timbalan Mursyidul Am PAS, Dato' Dr Haron Din membidas kenyataan Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi yang menyatakan tidak rasa bersalah atau sedih untuk menandatangani arahan penahanan terhadap seseorang di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Dr Haron terkejut dan hairan dengan kenyataan Perdana Menteri itu yang seolah-olah tidakpun rasa bersalah atau rasa berdosa untuk mengeluarkan arahan penahanan di bawah undang-undang kejam ISA.

"Bagaimana dia (Perdana Menteri) boleh berasa tidak bersalah mengeluarkan arahan sedemikian, seolah-olah tidak merasa berdosa berbuat demikian, sedangkan yang ditahan itu tidak diberikan hak untuk membela diri, tidak dibawa ke mahkamah untuk membela diri," katanya.

Sebagai perbandingan, Dr Haron memetik sebuah hadis Nabi tentang orang yang melakukan dosa.

"Bertolak daripada hadis Nabi SAW yang jelas menyebutkan, orang Mukmin yang melakukan dosa kecil maka dirasainya seolah-olah sebuah gunung yang akan menghempap ke atasnya sedangkan seorang faajir yang banyak melakukan dosa merasakan seperti seekor lalat yang hinggap di atas hidung untuk segera terbang," jelasnya.

Mengulas lanjut, Dr Haron mempersoalkan kewajaran menahan seseorang di bawah ISA sedangkan akibatnya membawa kepada kesusahan dan penderitaan.

"Di manakah keadilan yang dapat ditawarkan kepada mereka, tanpa sebarang pertuduhan dan pembelaan. Apakah Perdana Menteri sudah hilang langsung perasaan bahawa yang ditahan itu akan terseksa, seluruh keluarga menanggung penderitaan dan kesengsaraan," ujarnya.

Katanya lagi, di dalam Al-Quran Allah S.W.T memberi amaran tentang menyeksa atau menyakiti orang lain.

"Sesungguhnya orang-orang yang menyakiti (menyeksa) mukiminin atau mukminat dengan perkataan atau perbuatan yag tidak tepat dengan perbuatan atau kesalahan yang dilakukan, maka sesungguhnya mereka itu menanggung pembohongan dan dosa besar yang nyata," jelasnya memetik ayat 58, Surah Al-Ahzab.

Jelasnya, ayat tersebut secara nyata merujuk kepada kes 'Aziyattun Nas' yang bermaksud tindakan menyakiti atau menyeksa sesiapa sahaja khususnya orang-orang beriman dan dikira berdosa besar di samping Allah mengecap orang-orang ini sebagai pembohong.

"Jadi, di mana wajarnya Perdana Menteri membuat kenyataan sebegini kepada umum sedangkan Al-Quran menyebut tentang pembohongan dan dosa besar. Ini membuktikan suatu kezaliman yang nyata dilakukan," sambungnya lagi.

Dr Haron ditemui selepas meyampaikan amanat sempena pilihanraya umum akan datang kepada jentera pilihanraya PAS di semua peringkat dari seluruh negeri Perlis. Majlis tersebut berlangsung di Balai Islam MADI, Markas Tarbiyah PAS Perlis di Jejawi Dalam dekat sini.

Friday, December 21, 2007

Dr Haron Din mahu jentera pilihanraya PAS masuk 'gear lima'

ARAU, 18 Dis - Jentera pilihanraya PAS di semua peringkat kini harus berada pada tahap persediaan yang paling maksimum kata Timbalan Mursyidul Am PAS, Dato' Dr Haron Din.

Menurutnya, apabila gendang pilihanraya sudah mula dipalu maka tahap persediaan dan cara bekerja di dalam jemaah perlu berubah dan dipertingkatkan segera.

"Dalam keadaan sekarang di setiap peringkat sepatutnya sudah bersiap siaga, 'alert' dan dipacu pada tahap gear lima," katanya.

Katanya lagi, jentera pilinhanraya mengandungi dua elemen iaitu jentera atau "machinery" dan sistem yang mana kedua-duanya perlu berjalan selaras.

Jelasnya, jentera parti adalah mekanisme yang digerakkan oleh petugas-petugas yang harus berada dalam keadaan terbaik sama ada dari segi persediaan mental atau fizikal.

Manakala sistem pula katanya adalah elemen yang menentukan pergerakan jentera yang diatur oleh pimpinan parti.

"Ibarat sebuah kereta, ada skru, ada kipas, ada ekzos, semua perlu berfungsi berpandukan sistem yang diatur. Kalau jadi ekzos tu kenalah besedia untuk kena panas.

"Begitulah kita dalam jemaah ini, kita ada ketua dan ada pengikut. Jangan pula nanti pengikur nak buat kerja ketua dan sebaliknya ketua buat kerja orang bawah, jadi celaru dan haru-biru," ujarnya.

Selain itu katanya, setiap petugas pilihanraya juga perlu memahami undang-undang pilihanraya khususnya bagi mereka yang akan bertugas di bilik-bilik pembuangan undi sebagai Polling Agent dan Counting Agent (PACA).

"Pengalaman piliharaya 2004 memerlukan persediaan yang lebih rapi. Ada masanya kita peru bertegas dengan sebarang perkara yang tidak betul," sarannya.

Jelasnya lagi, PAS sentiasa membuat persediaan awal menjelang pilihanraya umum termasuk mengenalpati calon-calon yang layak bertanding.

"Kita tidak ada lobi-melobi untuk jadi calon, yang pentingnya calon dipilih berdasar pelbagai kriteria tertentu. Bukan macam parti lawan kita yang masih celaru," katanya.

Dr Haron berkata demikian ketika menyampaikan amanat sempena pilihanraya umum akan datang kepada jentera pilihanraya PAS dari seluruh negeri Perlis Sabtu lalu. Majlis berlangsung di Balai Islam MADI, Markas Tarbiyah PAS Perlis di Jejawi dalam dekat sini yang dihadiri petugas pilihanraya di peringkat negeri, kawasan, Dun dan cawangan-cawangan.

Pengumuman

MAJLIS SOLAT HAJAT & CERAMAH PERDANA
BERSAMA :
HAJI MOHAMAD SABU
(NAIB PRESIDEN PAS)
TIAN CHUA
(KETUA PENERANGAN PARTI KEADILAN RAKYAT)
TARIKH:
23 DISEMBER 2007
HARI :
AHAD
MASA:
SOLAT HAJAT (SELEPAS SOLAT ISYAK)
CERAMAH: 9.30 malam
TEMPAT:
MARKAS TARBIYAH PAS PERLIS
MADI, KG JEJAWI DALAM, ARAU PERLIS
SEMUA LAPISAN MASYARAKAT DIJEMPUT HADIR